De Japanse concerten

Ga terug naar vorige pagina.
cover programmaboekje_2011In the Shigaraki Mountains, east of Kyoto, in a place named Misono, the headquarters of the spiritual organisation Sjinji Shumeikai are located. The carillon tower “The Joy of Angels” was designed by the famous architect I. M. Pei and build in 1990. It houses a carillon of 50 bells, cast by Royal Eijsbouts (NL). Each year two major concert series are organised. Between 1991 and 2011 Jacques Maassen was 6 times the guest carillonneur. During five time he combined his carillon playing with the music of an American jazz band. Several CD’s of these concerts were released.

Interessant is de achtergrond van deze Japanse concerten. Sinds 1977 bestaat er een band tussen het (inmiddels befaamde) jazzfestival Breda en de Bredase beiaard; op verschillende manieren en in diverse combinaties wordt er samengewerkt. Dat is geleidelijk aan ook in het buitenland bekend geworden, tot in Japan. Hoe kwam dat? De beiaard te Misono (torenontwerp: I. M. Pei) behoort tot het complex van de Sjinji Shumeikai. Deze organisatie legt zich ook toe op het verzamelen van kunstwerken en had daartoe de hulp ingeroepen van de nederlandse adviseur Pieter Meyers, verbonden aan het Los Angeles County Museum men en in zijn vrije tijd jazzklarinettist. Tijdens één van de bezoeken van een Japanse delegatie aan Los Angeles kwam ook het onderwerp beiaard&jazz aan de orde, en werd Meyers gevraagd of hij dit ooit had gehoord. "Jazeker" zei hij, "in Breda, want daar heb ik wel eens op een festival gespeeld". "Kunt U dan eens nagaan wie de beiaardier is?" Zo gezegd, zo gedaan. Toen Meyers de naam van de beiaardier had achterhaald en deze aan de Shinji Shumeikai doorgaf, kreeg hij als antwoord: "Jacques Maassen? Maar die kennen we wel".


In 1991 had Jacques Maassen namelijk (als eerste Nederlander) al concerten op de nieuwe Eijsbouts beiaard te Misono gegeven. Deze solo-concerten zouden in de volgende vier jaren worden gevolgd door vier series concerten met jazz bands uit de USA. De eerste drie leidden tot CD's:

  • 1993: Carillon-Jazz Concert Live at Shiga No Misono
  • 1994: Creole Belles and Other Dixieland Delights
  • 1995: Konnichiwa! Japan

De CD's waren niet commercieel bedoeld. Zij waren meer een aandenken voor de meer dan vijfduizend luisteraars bij elk concert. Een kleine hoeveelheid is nog te verkrijgen via de stichting Beiaard Centrum Nederland te Amersfoort.

Tekst JM_programmaboekje 

In 2011 maakte Jacques Maassen zijn zesde trip naar Misono. Ook deze keer werd samengespeeld met een amerikaans gezelschap, onder leiding van Pieter Meyers. Het repertoire werd overigens sterk beïnvloed door de herdenking van de tsunami die in april Japan had getroffen. 

www.shumei.org

Home > Artikelen Biografie > De Japanse concerten